במסגרת אירועי היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות, נערכו 4 מפגשי 'צמד בסלון בעיר פתח תקווה, בהשתתפות תלמידי 'נעמת- פתח תקווה' והישיבה לצעירים 'צביה'
בתיכון 'נעמת- פתח תקווה' נערכו 2 מפגשי 'צמ"ד בסלון' בהובלת רכזת שכבה ט'- מיטל יצחק, במהלכו מורים מבית הספר שיתפו בחיים עם ולצד אדם עם מוגבלות, סיפרו על התמודדות יומיומית עם המגבלה, וכיצד הם מצליחים לחיות חיים אופטימיים ומלאים על אף המגבלה
במסגרת אירועי היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות שצוין ב- 3 לדצמבר, נערך בתיכון נעמת בפתח תקווה מפגש 'צמ"ד בסלון' של עמותת 'עדי', שמסייעת לטיפול באנשים החיים עם מוגבלות מורכבת וקשה. במהלך המפגש אנשים עם מוגבלות או קרובי משפחתם- סיפרו לציבור על ההתמודדות שלהם עם המוגבלות, על תקווה לחברה צודקת ושוויונית יותר, על היכולת ללמוד לחיות חיים של אור ותקווה, למרות המוגבלות.
במהלך האירוע סיפרו המורים רמי יערון ולירון תמם לכ-60 תלמידי שכבות ט' עד י"א על החיים בצל המוגבלות. יערון סיפר את סיפורו של אביו, קרול יערון, שהיה ניצול שואה. קרול עדי לאחר המלחמה לישראל, כאן שימש כמנהל בחברת צילום גדולה, והתמודד לאורך השנים עם ההידרדרות הקשה ביכולת הראייה שלו. הוא המשיך וסיפר על הקמבק של אביו, שחזר לעבוד בתפקיד מנהל ספריית 'האגודה למען העיוור' בעיר נתניה.
רמי יערון: "אבא מאוד אהב לשיר ולנגן, אבל התחביב המרכזי שלו היה צילום. דרך הצילום הכיר את האחים פרג', בעלי סטודיו "פוטו פרג", שנחשב בעבר לחברת הצילום הגדולה בארץ. בגיל 43 בהיותי בכיתה ו' אבא התחיל לאבד את מאור עיניו, בעיקר כשהתאורה הייתה חלשה, בעקבות סכרת נעורים, כאשר אז לא ידעו מה התרופה ומה דרך הטיפול הנכונה".
רמי צייד את התלמידים בטיפים ולמידה על מושגים מעולמם של אנשים החיים עם מוגבלות ראיה וכיצד ניתן לעזור ולשפר את חייהם. "בתור ילד למדתי על אחיזת המרפק, דרכה עוזרים לאנשים עם מוגבלות ראיה. אמא לדוגמה הייתה מגישה צלחת ומסבירה לו לפי השעון מה יש בצלחת. בשעה 12 מונח שניצל, בשעה 3 פירה תפוחי אדמה ובשעה 6 יש סלט, כמו שאתה אוהב". בן הדוד מגרמניה שלח לאבא שעון 'מיוחד', שכאשר פותחים את המכסה ניתן למשש את המחוגים ולהרגיש את הספרות הבולטות. כך אפשר לדעת מה השעה המדויקת".
גם המורה לירון תמם שוחחה עם התלמידים על מוגבלות השמיעה ממנה היא סובלת, וציינה כי "לצד החושך מצאתי את האור, זה הנס הפרטי שלי, אני אולי לא שומעת אבל למדתי להקשיב, באמת להקשיב. כמו שהלן קלר אמרה פעם 'את הדברים הטובים והיפים ביותר בעולם אי אפשר לראות או למשש, יש להרגיש אותם בלב. זכיתי להרגיש לא מעט מאז שאיבדתי את שמיעתי".
הישיבה לצעירים 'צביה'- מפגש עם דינה אלייב ומשה טבשי
במפגש נוסף בהשתתפות כ 15 תלמידים, דינה אלייב שיתפה בסיפור חייה- עם שיתוק מוחין והחיים עם כסא גלגלים, על המאבק כדי להתגייס לצה"ל והחיים יחד עם בן זוגה אלדר. "אני מנסה לפתוח אתכם אליי, לסיפור שלי ולא לכסא גלגלים שאני מתניידת איתו" כך תמצתה דינה את מטרת המפגש.
דינה שיתפה את התלמידים בסיפור שאירע לה ביום הראשון לגיוסה לצה"ל "כשחיכיתי בתחנת אוטובוס עברו 3 אוטובוסים ושום נהג לא עצר, אז פניתי במייל האדום לאתר 'ווינט' ואחרי שהסיפור התפרסם בתקשורת והתעוררה סערה- מנהל חברת האוטובוסים בגוש דן התקשר אליי להתנצל, הבטיח שירעננו את הנהלים מול נהגי חברת האוטובוסים והתחייב ששוב אירוע כזה לא יקרה ובאמת מאז הנהגים תמיד עצרו קרוב למדרכה ופתחו את הרמפה כדי שאוכל לעלות".
התלמידים התעניינו בפרטים שמפריעים ומאתגרים ביומיום. דנה: "אני לא אוהבת שמדחיקים ולא מדברים. פעם אחת הייתי בחנות וילדה שאלה את אמא שלה מה זה הכסא גלגלים שלי, האמא ישר השתיקה אותה, לא אהבתי את זה , כי אם משתיקים ולא מדברים אז כאילו זה לא נושא חשוב, ככה מדחיקים, לא באמת מחנכים בצורה טובה, אני חושבת שהיא הייתה צריכה להסביר, אפילו להיעזר בי כדי להסביר לילדה המתוקה, כדי שכשהיא תגדל יהיה לה הבנה ובוודאי לא תירתע מאנשים כמוני"
משה טבשי- ישיבת פתח תקווה
במפגש שהתקיים במקביל, מוביל קבוצות הספורט הפראלימפי 'ניצחון החיים- לזהירות בדרכים'- משה טבשי שוחח עם תלמידי הישיבה על סיפור חייו בעקבות תאונת דרכים קשה שעבר בזמן שרכב על אופנוע, בעזרת מצגת טבשי תיאר את חייו עם כסא גלגלים ושיתף בפרויקט חייו- "ניצחון החיים" אותו הקים ומוביל יחד עם שחקני ספורט החיים עם כסא גלגלים.
"אני חייב לספר לכם את השינוי שעברתי בעקבות התאונה ולהוכיח לכם את הצורך בזהירות גדולה מאוד כשאתם בדרכים, חוצים כביש או נוסעים" פתח טבשי את השיחה במהלכה שחזר את התאונה והפציעה אותה עבר בגיל 20. "בתאונות דרכים מתו בישראל יותר ממלחמות ופיגועים, 24,700 אנשים נהרגו בפיגועים ומלחמות ובתאונות נהרגו קרוב ל 300,000 אנשים. שליש מהם הולכי רגל ואיפה הכי הרבה- במעברי חציה".
במהלך המפגש שיתף את התלמידים בשגרת חייו של אדם עם כסא גלגלים, בעזרת מצגת הסביר "בשביל לעבור מכסא גלגלים למושב הנהג ברכב אני צריך להיצמד לאוטו, לעצור ברקסים של כסא גלגלים, לתפוס ביד אחת את דלת שליד הנהג, להעלות את הרגליים לרצפת הרכב ואצלי זה רכב גבוה – נותן קפיצה מהכסא למושב הנהג כאשר יד אחת תופסת שלא אפול ואז שלב פירוק כסא הגלגלים שלי לחתיכות. אל תשכחו שאני לא יכול כמוכם להניח את הכסא בתא מטען ואז לצעוד למושב הנהג".
בסיום המפגש, טבשי השיב לשאלות התלמידים, שאף ביקשו למשש את הקסדה המנותצת איתה מגיע טבשי לשיחות ומפגשי הסברה.
כמו בפתח תקווה, ברחבי הארץ כולה נערכו יותר מ-60 מפגשי 'צמ"ד בסלון'. המפגשים נערכו במסגרת תכנית 'תיקון עולם' של עמותת עדי, הפועלת לאורך השנה כולה ב-105 בתי ספר. במסגרת התכנית אנשים עם מוגבלות נפגשים עם תלמידי בתי הספר בישראל ופועלים ביחד לקדם יחס שווה לאנשים עם מוגבלויות בחרה הישראלית, ובכך למחוק דעות קדומות ביחס למוגבלות כבר מגיל צעיר.
המנהל הכללי של רשת מרכזי עדי הרב יהודה מרמורשטיין: "פעם בשנה, כדאי לעצור לרגע ולחשוב על אנשים שמתמודדים עם אתגרי החיים כמו כולם, אך צריכים להתמודד גם עם אתגרי המוגבלות שיש להם. המפגשים שקיימנו אפשרו להכיר מקרוב מה זו מוגבלות וכיצד ניתן לתת כתף ולחשוב גם על האחר בחברה שלנו. כך נוכל להפוך לחברה טובה וערכית יותר".