4. מוגבלות בתקשורת

הרעיון:
נתבונן באופן שבו אנשים עם מוגבלות מוצגים בתקשורת ונבטא את דעתנו על הנושא באמצעות כתיבת מכתב רשמי.

משך:
45 דקות.

מטרות:

  • להפוך מוּדעים וביקוֹרתיים כלפי האופן שבו אנשים עם מוגבלויות מוצגים בכלי התקשורת.
  • להניע לנקיטת עמדה בנוגע ליחס כלפי אנשים עם מוגבלויות בישראל.
  • להוביל את התלמידים לכתוב מכתב לאדם כלשהו, במטרה לשפר את היחס כלפי אנשים עם מוגבלויות.

ציוד וחומרים:

  • דף לתלמידים: מוגבלות בתקשורת (כמספר התלמידים).
  • דף לכתיבת מכתב רשמי (כמספר התלמידים).
  • מחשבים עם גישה לאינטרנט (מומלץ לקיים את השיעור בחדר מחשבים).
  • כחלופה למחשבים: מבחר עיתוני היום.
  • אופציונלי: טושים, צבעים ומדבקות לקישוט המכתבים.

הנחיות למורים:
התקשורת יכולה להשפיע עמוקות על דעת הקהל ולבסס נורמות חברתיות. ואולם, יש מקרים שבהם התקשורת בוחרת להציג ולהדגיש רק סיפורים מסוימים ומקרים מסוימים, המושפעים מדעתו של הכתב או מהרצון של העיתון להימכר ולהיות פופולארי. קל יותר להיות פופולארי על ידי הצגה פשוטה ופעמים רבות שטחית וסנסציונית של האירועים המסוקרים, במטרה למכור כמה שיותר עיתונים או להשיג רייטינג יותר גבוה.
התקשורת בישראל נותנת במה לאנשים עם מוגבלויות, במידה מוגבלת. לעיתים, אנשים עם מוגבלות אינם מוצגים כראוי, אלא במונחים סטראוטיפיים, כאובייקטים הראויים לרחמים, כקורבנות חסרי אונים, או כגיבורים שהצליחו למרות המוגבלות שלהם. פעמים רבות, כתבות מתמקדות במוגבלות של האדם, במקום להציג את האדם כשלם, ותוך התעלמות מהכישורים והתפקידים האחרים שלו.
השיעור יגביר את המודעות לאופן הצגת אנשים עם מוגבלויות בתקשורת, שמהווה מראה לדימוי שלהם בחברה. מתוך כך, השיעור יניע את התלמידים לפעול למען יחס שוויוני ומכבד כלפי אנשים עם מוגבלויות.

מהלך הפעילות:
1. פתיחה (2 דקות)
נזכיר את הפעילויות השונות שעברנו עד כה במיזם תיקון עולם ונסביר מה יקרה בשיעור היום. בשיעורים הקודמים ראינו שמה שחשבנו על אנשים עם מוגבלויות אינו בהכרח נכון; הבנו שאנשים עם מוגבלויות הם אנשים בדיוק כמונו, ושלא זו בלבד שהם מתמודדים עם מוגבלות, הם גם לא מקבלים מספיק תמיכה מהחברה, ולפעמים אפילו מקבלים יחס מזלזל ומשפיל. היום נברר איך אנשים עם מוגבלות מוצגים בכלי התקשורת, ונביע את העמדה שלנו בנושא באמצעות כתיבת מכתב.

2. משימה בזוגות: מה קורא בתקשורת? (20 דקות)

א. נסביר: אנשים עם מוגבלות כמעט ולא מופיעים בתקשורת, וכשהם מופיעים, הייצוג שלהם לא תמיד מחמיא. בתרגיל הבא נבדוק איך אנשים עם מוגבלויות מוצגים בעיתונות הישראלית.
נשאל: מה דעתכם, איך אפשר להציג אנשים עם מוגבלות באור חיובי? ובאור שלילי? (נבקש דוגמאות)
דוגמאות ליחס שלילי כלפי אנשים עם מוגבלויות – הצגה של האדם עם המוגבלות כחולה, כבעל גוף מעוות, כחסר יכולת, כתלוי באחרים, כלא נורמאלי, כפחות ערך. יחס שלילי יכול להשתקף גם בשפה, לדוגמא: "אדם המרותק לכסא גלגלים" במקום "אדם שמשתמש בכסא גלגלים", "אדם שסובל מפיגור" במקום "אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית".
דוגמאות ליחס חיובי כלפי אנשים עם מוגבלויות – הצגה כוללת של האדם, לא רק של המוגבלות שלו, שתראה את האדם כחלק מהחברה ולא כישות נפרדת ממנה. חשוב שהשפה והתמונות בכתבה יהיו מחמיאים, יבטאו את הערך והתרומה של האדם – ולא ינציחו סטראוטיפים שליליים.
ב. מתחלקים לזוגות. מחלקים לתלמידים את הדפים "מוגבלות בתקשורת".
ג התלמידים בוחרים 3 כתבות בנוגע לאנשים עם מוגבלות מתוך ספריית הכתבות של תיקון עולם או מחיפוש ברחבי הרשת, ועונים על השאלות בדפים לתלמידים לגבי כל אחת מהן.
להלן הקישור לספריית הכתבות של תיקון עולם:
https://goo.gl/fZqrXo
ב. במליאה, התלמידים משתפים בדוגמאות שמצאו ובתובנות שלהם מהמשימה.
ג. נשאל:

  • אם היה מגיע חייזר ולומד על אנשים עם מוגבלות רק דרך הכתבות שמצאתם, מה הוא היה חושב עליהם?
  • אילו הייתם עורכי עיתון, אילו כתבות על אנשים עם מוגבלות הייתם מפרסמים? מדוע?
    חלופה: אם אין לכם גישה לאינטרנט, תוכלו לבצע את התרגיל בעזרת עיתוני היום. כדאי לעבור קודם לכן על העיתונים שאתם מבקשים לחלק, ולוודא כי אכן קיימות בכולם כתבות על אנשים עם מוגבלות. רצוי לאסוף עיתונים כמה שבועות לפני הפעילות.

3. כותבים מכתב (20 דקות)

א. התלמידים בוחרים דמות ממשית שאליה היו רוצים לשלוח מכתב, לדוגמה:

  • דמות שהוזכרה בכתבה שקראו.
  • אחד האנשים שפגשו במסגרת מיזם תיקון עולם.
  • דמות עם מוגבלות שהכירו בפייסבוק.
  • עורך העיתון.
  • ראש העיר.

ב. כותבים לדמות שנבחרה מכתב, שמטרתו לשפר את היחס כלפי אנשים עם מוגבלויות בקהילה. *אפשר למצוא את כתובת האדם באינטרנט ולשלוח את המכתב באופן ממשי.
ג. מצלמים את המכתב ושולחים לתיקון עולם: tikun.olam@aleh-israel.org

4. סיכום (3 דקות)

נסכם: היום חקרנו את הייצוג של אנשים עם מוגבלות בתקשורת. ראינו, שלפעמים אנשים עם מוגבלות מוצגים כמסכנים, ופעמים רבות, כשאדם עם מוגבלות עולה לכותרות, המוגבלות שלו – כלומר השונות שלו – מקבלת את הפוקוס. אנשים עם מוגבלות הם אנשים בדיוק כמונו ומן הראוי שהייצוג שלהם בתקשורת יהיה כמו של אנשים אחרים.

נבקש מהתלמידים לשתף מה הם לוקחים איתם מהשיעור היום.

מערך שיעור מס' 4 – מוגבלות בתקשורת להדפסה לחץ/י כאן
דפים לתלמידים/ות לשיעור מס' 4 להדפסה לחץ/י כאן
לרשותכם בכל פנייה ובקשה: 08-8511668 | Tikun.olam@aleh-israel.org

 

חפש